Sizi Ne Bekliyor?


Bilime ve Kendi Gücünüze Güvenin

sizi-ne-bekliyorKanser tanısı ve tedavisi için bilim ve teknolojinin tüm olanaklarından yararlanan Merkezlerimiz, Radyosyon Onkoloğu, Radyoterapi Fiziği Uzmanları, Onkoloji Hemşiresi, Radyoterapi
Teknikeri, Psikolog ve diyetisyenlerden oluşan deneyimli ve uzman bir ekiple hizmet vermektedir.

Öncelikle Bize ve kendinize inanmak, teşhisten tedaviye tüm süreci birlikte, kolayca ve umutla atlatabilmemizi sağlayacaktır.

Maksimum fayda ilkesiyle hizmet veren kurumumuz, kanser tanı ve tedavisinde en gelişmiş cihaz, yöntem ve uygulamalar kullanır. Onkolojik tedavi yöntemlerinin yanında, psikolojik destek ve sağlıklı beslenme için diyetisyen desteği sunmaktadır. Gelişmiş teknoloji ürünü, 3 boyutlu tedavi planlama sistemi ve Lineer Akseleratör (Linak/Linac ve TomoTerapi Cihazları sayesinde Radyosyon Onkolojisi alanında başarılı sonuçlar elde edilmektedir."

Başvuru

Merkezimize başvurduğunuzda ilk olarak doktorlarımızla görüşmeniz için mümkün olan en yakın tarihe randevu verilecektir.
Hastalığınızla ilgili geçmişe ait tüm bilgilerin değerlendirilebilmesi ve tedavinizin doğru planlanması için bu ilk randevuda daha önce çektirdiğiniz filmleri, CT/MR görüntüleri ve / veya var ise bunlara ait görüntüleri içeren CD’leri, yapılan tüm işlemlerle ilgili elinizdeki raporları daha önceki tedavilerle ilgili epikriz (özet) bilgilerini unutmamanız gerekmektedir.  

İlk Randevu

Radyasyon Onkolojisi uzmanı ile ilk görüşmeniz yaklaşık 20 – 30 dakika kadar sürecektir.  Bu görüşmede doktorunuz getirdiğiniz belgeler ve filmler ışığında sizin için radyoterapinin uygun olup olmadığına karar verir.  Sizi muayene edip çeşitli sorular sorduktan sonra doktorunuz size nasıl bir tedavi uygulanacağını ve siz ne gibi yan etkilerin beklediğini ve bunlarla başa çıkabilmek için neler yapmanız ve yapmamanız gerektiğini anlatır. Yine bu görüşmede tedavinizin süresi, saati ve ulaşım ile ilgili bilgiler de sizinle paylaşılır.

Doktorunuzun sorabileceği sorular

Hastalığınızın Hikayesi:

  • İlk şikayetleriniz nelerdi ve ne zaman başladı?
  • Bu şikayetler nedeni ile ilk ne zaman doktora başvurdunuz?
  • Başka tedaviler aldınız mı?

Diğer medikal sorunlar
  • Başka önemli bir hastalık veya kaza geçirdiniz mi?
  • Kullandığınız ilaç veya destek ürünü var mı?
  • Bildiğiniz allerjiniz var mı?

Aile hikayesi
  • Ailenizde kanser öyküsü var mı?

Sosyal durum
  • Sizinle kim ilgileniyor?
  • Nerede çalışıyorsunuz?
  • Çocuğunuz var mı?
  • Sigara ve alkol kulanıyor musunuz?

Sorabileceğiniz sorular
  • Bana uygulanan radyoterapinin amacı nedir?
  • Hastalığımın yayılmasını önleyebilecek mi?
  • Tümörü yok edecek veya küçültecek mi?
  • Ameliyat sonrası kalıntı kanser hücrelerini yok eder mi? Ameliyat yerine sadece radyoterapi kullanılabilir mi?
  • Aynı etkiyi sağlayacak başka tedavi yöntemi var mı?
  • Bu tedavinin nasıl yan etkileri var? Ve bu yan etkiler normal hayatımı, beslenmemi, hareket kabiliyetimi nasıl etkileyecek?
  • Görüntüm değişecek mi? Bu değişiklikler ve yan etkiler geçici mi kalıcı mı? Ne kadar surer?
  • Tedaviyi almazsam bu hastalığımın gidişi nasıl olur? Tekrarlama veya yayılma riski nedir?

Tedavi Sırasında

Simülasyon

Tedavi ekibinin radyasyonu her gün güvenli ve doğru bir şekilde planlandığı gibi uygulayabilmesi için hastanın anatomisinin ölçülmesi ve görüntülemelerinin alınması işlemine simulasyon denir.

Simülasyon sırasında bir radyoterapi teknikeri cihazda uzanmanıza yardımcı olacak ve sizin tedavideki pozisyonunuzu almanızı sağlar. İşlem tamamlandıktan sonra tedavi alanı belkirlenmesi için cildinize veya tedavi sırasında kullanılacak herhangibir yardımcı aletin üzerine işaretler konur.. Simülasyon sırasında çekilen grafiler ve tedavi planınıza yön vermek ve simülasyonu planlamak amaçlı önceden çekilen tomografiler hastalığınızın tanısı ve takibi sırasında çekilen diğer tomografi ve filmlerden farklıdır, bu amaçla kullanılmaz.  Simülasyon sırasında hastalığınıza bağlı olarak tedavinin uygulanacağı bölge tamamen soyunmuş olmalıdır. Simülasyon odası işlem sırasında karanlık olacak ve iki tekniker bu işlemde yanınızda bulunacaktır. İşlemin ilerleyişi esnasında gerek duyulduğu takdirde radyasyon onkoloğu eşlik eder. Simülasyon genellikle tedavi öncesi sadece bir defa yapılır ancak hastalığınıza gore doktorunuz tedavinin devamında yeniden simülasyon planlayabilir. Tüm işlem yaklaşık 15-20 dk sürer.

Tedavi

Uygulanan tüm seanslar film veya tomografi çekiliyormuş gibi ağrısızdır. Radyasyon, masasında yattığınız tedavi cihazından tümörünüzün bulunduğu lokalizasyona yönlendirilir. Radyoterapinin avantajlarından biri de tedavinin ayaktan seanslar şeklinde uygulanması nedeniyle işinizden veya normal hayatınızdan fazla uzaklaşmanıza gerek olmamasıdır.
Tedavi hafta içi beş gün uygulanır Cumartesi – Pazar normal dokuların kendini iyileştirmesine izin vermek amacı ile tedaviye ara verilir. Toplam tedavi süresi hastalığınıza  ve eş zamanlı aldığınız diğer tedavilere bağlı olarak 2 ile 8 hafta arasında değişir. 

Tedavi başlangıcında her seansın öncesinde ve sonrasında yapmanız gerekenlerle ilgili olarak bilgilendirileceksiniz. Genellikle normal yemek yemiş olmak, duş almak, normal hareket ve uyku düzenine devam etmek yani standart yaşam tarzınızı bozmamak önerilir.  Rahat ve hafif kıyafetler giymeniz cilt yan etkilerini arttırmamak açısından önemlidir.

Tedavinizin her seansı doktorunuzun planladığına uygun olarak radyoterapi teknikeri tarafından uygulanır. Her seans yaklaşık 5 – 15 dk arası sürer.

Tedaviniz sırasında yardımcı bir cihaz kullanılıyorsa bu her seansta pozisyonunuzun sabitliğini sağlamak amacıyla tekrarIanır.

Doğru pozisyonunuz verildikten sonra tekniker odayı tedavinizi vermek ve bu arada size monitörden izlemek üzere terkederek yandaki control odasına geçer.  Herhangibir rahatsızlık veya sorun hissettiğinizde çağrınızı alacak ve tedaviyi anında kesebilecektir.  

Tedavi sırasında cihazdan çeşitli sesler duyabilirsiniz ki bu endişelenmenizi gerektirmez çünkü cihaz sürekli teknikerin kontrolündedir.  

Tedaviniz tümörün çevresindeki normal dokuları koruyacak şekilde planlanmakla birlikte tedavinin ilerleyen günlerinde giderek belirginleşerek hissedeceğiniz yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu yan etkiler arttığı, doktorunuz tarafından önerilen medikal tedavilere rağmen sizin hayatınızı ciddi bir biçimde etkilemeye başladığı takdirde tedaviye bir kaç gün ara verilebilir. Bu aradaki sure tedavinizin sonuna eklenir ve tedaviye yanıtı etkilemez.

Radyasyon onkoloğunuz tedavinizi gözlemler ve bunun sonucunda tedavi dozunuzda değişiklikler yapabilir. Tedaviniz süresince doktorunuz belli aralıklarla kan değerlerinizi veya şikayetlerinize göre başka tetkiklerinizi isteyip control edebilir.

Tedavi sonrası takip

Tedavi tamamlandıktan sonra doktorunuz tarafından muayene edilip yan etkiler açısından değerlendirir. Epikriziniz (tedavi özeti) verilerek  bundan sonraki hayatınız boyunca tedavi ve takibinizi yönlendirecek hekime  yönlendirlirsiniz.